Anttilan kivitalon katto muutettiin aurinkovoimalaksi – Uima-allas lämpenee pian tehokkaasti kevätauringon paisteessa

24.6.2021

Pokasin toimittama aurinkosähköjärjestelmä pidentää lämmitetyn ulkoaltaan käyttöaikaa keväällä ja syksyllä. Harri Anttila odottaa, että ylimääräisen sähkön pääsee myymään takaisin sähköyhtiölle.

Jyväskyläläisen Anttilan perheen kivitalon katto sai syksyllä 20 aurinkopaneelin peitteen. Parhaimmillaan voimala tuottaa sähköä kuusi kilowattia tunnissa, mikä riittää jopa sähkösaunan lämmittämiseen täysin puhtaalla energialla.

– Kivitalo lämpenee pelleteillä, mutta aurinkosähkö todettiin paremmaksi tavaksi alentaa erityisesti ulkouima-altaan lämmityskustannuksia, rakennusalalla yrittäjänä toimiva Harri Anttila kertoo.

Altaan käyttöaikaa haluttiin aikaistaa keväällä ja pidentää syksyllä lämmityskuluja kasvattamatta. Anttila myöntää että auringon pilkahtaessa paneelien toimintaa tulee käytyä seuraamassa mobiilisovelluksesta.

Kyllä ne ovat tuottaneet jo energiaa, vaikka aurinkoisia päiviä on nyt ollut vähemmän. Innolla odotetaan jo kevättä, jolloin varsinainen tarve on suurimmillaan ja paneelit alkavat tuottaa enemmän.

Kättä päälle ja homma hoituu

Anttila kertoo käyneensä läpi useita eri vaihtoehtoja. Näiden joukosta Pokasin antama tarjous oli helppo hyväksyä.

Tarjous oli sellainen, että pääsi heti lyömään kättä päälle. Siinä myös kerrottiin selvästi, miten homma hoituu.

Kaupanteon jälkeen saapui tilausvahvistus ja hetken päästä myös puhelu, jossa sovittiin asennuspäivä.

Asennus sovittiin viikon päähän tarjouksen hyväksymisestä. Kaupanteko sujui erittäin vaivattomasti.

Paneelit katolle, ohjauskeskus ja invertteri tekniseen tilaan

Mitään valmisteluja ei Anttilan mukaan täytynyt tehdä ennen asennusta.

Kävin avaamassa katolla luukut, vaikka se olisi varmasti hoitunut myös reippailta asentajilta. Pokasin jätkät tulivat sovitusti paikalle ja käytiin asennuspäivän aamuna vielä läpi mitä tehdään, Anttila kertoo.

Paneelien ohjausyksikkö ja invertteri kytkettiin tekniseen tilaan, johon sähkökaapelit tuotiin katolta. Laite kytkettiin nettiin etähallintaa ja monitorointia varten.
Puolen päivän aikaan tuli puhelu, että homma alkaisi olla valmiina ja tulisitko kuittaamaan, Anttila sanoo.

Ylimääräinen sähkö takaisin verkkoon

Keväällä ja erityisesti kesällä aurinkopaneeleista yli jäävää sähköä pääsee syöttämään takaisin valtakunnalliseen sähköverkkoon.

Sähköyhtiön kanssa on tarkoitus päästä tästä sopimukseen, mikä edelleen laskee talouden vuosittaisia energiakuluja.

Keittiöihin ja kodin kiintokalusteisiin keskittyneessä Oviko:ssa yrittäjänä toimiva Anttila sanoo suositelleensa Pokasin palvelua myös työkavereilleen ja tuttavilleen.

Oli nopeaa ja ripeää toimintaa, enempää en voi kehua! Asentajat olivat reippaita ja hoitivat hommansa hyvin.


 

Haluatko tietää lisää siitä, kuinka hyödyntää aurinkosähköä omakotitalossa tai mökillä? Lataa kirjoittamamme opas maksutta!

 

Lataa maksuton aurinkosähköopas

 

…tai varaa maksuton arviokäynti, jossa voitte yhdessä asiantuntijamme kanssa katsoa talonne potentiaalin aurinkosähkön tuotannolle!