Aurinkopaneelien asennus talvella kannattaa – hyödynnä kevättalven ensimmäiset auringonsäteet 

30.11.2022

aurinkopaneelien asennus talvella

Aurinkopaneelien tuottoisin aika on luonnollisesti silloin, kun aurinko paistaa eniten. Viime aikoina aurinkopaneelimarkkinoilla on ollut ruuhkaa ja kysyntä korkealla, joten toimitusajat ovat saattaneet venyä pitkälle kuukausien päähän. Nyt vuoden pimein aika on käsillä ja moni pohtii, onnistuuko aurinkopaneelien asennus talvella.

Pääsääntöisesti aurinkopaneeleiden asentamiselle talvella ei ole estettä. Puoltavia tekijöitä sen sijaan on: tavaraa riittää eikä toimitusaika veny pitkälle, ja talvella asennettu järjestelmä on valmiina vastaanottamaan kevättalven ensimmäiset auringonsäteet.

Olosuhteet vaikuttavat siihen, onko asentaminen järkevää ja turvallista

Pääsääntöisesti aurinkopaneelien asennus talvisaikaan onnistuu katolle kuin katolle. Huopakatto on materiaalinsa puolesta ainoa, jolle paneeleja ei talvella kannata asentaa. Lumen ja jään vuoksi kattojalat on mahdotonta tiivistää vesitiiviiksi, eikä huopakatolla kannata talvisaikaan kävellä lainkaan.

Joskus katoille kertynyt lumi ja jää voivat olla este aurinkopaneelien asentamiselle. Lumi ja jää voivat paitsi olla turvallisuusriski asentajille myös tehdä oikeaoppisesta paneelien kiinnittämisestä haastavaa. Olosuhteet ja katon materiaali vaikuttavatkin merkittävästi siihen, onko aurinkopaneelien asentaminen talvella mahdollista ja turvallista. Katon jyrkkyys ei pääsääntöisesti ole ongelma, koska asentamisessa käytetään usein apuna nostinta. Tilanne on kuitenkin arvioitava tapauskohtaisesti.

Aurinkopaneelien asennus talvella – mitä pitää ottaa huomioon?

Sähkönkulutus on useimmiten suurinta lämmityskauden aikana, ja talvella aurinkopaneelien tuottavuus on matalimmillaan. Siksi aurinkosähköjärjestelmää ei pidä mitoittaa yksinomaan talvikuukausien sähkönkulutuksen perusteella, vaan mitoituksessa on huomioitava myös kesäkuukausien matalampi sähkönkulutus.

Aurinkopaneelien asentaminen talvella voi olla haastavampaa kuin muina vuodenaikoina, ja olosuhteet voivat hidastaa työn valmistumista. Toisaalta talvisin toimitusaikaa ei välttämättä tarvitse juuri odottaa, koska suurin aurinkopaneelien kysyntä osuu muille vuodenajoille.

Yleisesti ottaen paneelien päältä ei kannata putsata lumia pois. Lumikuorma harvoin ylittää paneelien keston, ja katolla olevien paneeleiden puhdistaminen voi vaurioittaa paneeleja ja olla myös turvallisuusriski. Aurinkopaneelit eivät myöskään aiheuta merkittävää lisäkuormaa katolle lumisena aikana, jos katto on tehty oikein.

Aurinkopaneelien tuotto talvella on monen tekijän summa

Aurinkopaneelien tuottoon vaikuttavat monet tekijät, kuten paneelien suuntaus ja asennuskulma, ympäristön varjostavuus sekä aurinkopaneelien pintalämpötila. Lumipeite on vain yksi, joskin merkittävä tuottoon vaikuttava tekijä.

Suurimman hyödyn aurinkopaneelit antavat maalis- ja syyskuun välillä, ja tuottoisimpiin kesäkuukausiin verrattuna talvikuukausien tuotto on hyvin maltillista. Toisaalta talvikuukausina kaikki saatavilla oleva säteily voidaan hyödyntää kesäkuukausia tehokkaammin, sillä viileä ilma nostaa aurinkopaneelien hyötysuhdetta.

Lumen heijastusvaikutuksen aiheuttama hajasäteily lisää aurinkopaneelien tuottavuutta merkittävästi. Etenkin kevättalvella, kun aurinko sulattaa lumet kattojen päältä mutta maata peittää vielä heijastava lumikerros, aurinkosähköjärjestelmä voi tuottaa yllättävän paljon. Tällöin kevään pakkaspäivien auringonsäteet saa hyödynnettyä kodin lämmittämiseen.

Haluatko kuulla lisää aurinkopaneeleistamme?

Mikäli haluat kuulla lisää aurinkosähköjärjestelmistämme, soita meille 010 411 0900 tai varaa maksuton arviokäynti. Käynti on maksuton eikä se sido sinua mihinkään!